marți, 15 decembrie 2015

Nu pot controla ceea ce simt


Continui seria promisa despre emotii - cu un alt mit: Nu pot controla ceea ce simt.

Acesta e un mit care merita o dezbatere pe masura. Autoarea articolului-sursa il expediaza intr-o abordare de tip cognitiv-comportamentala: daca schimbi modul in care gandesti sau te comporti, poti schimba modul in care simti.

As spune ca o jumatate din mit este adevarata. Emotiile se nasc in corp, pornind de la senzatii, ajung in amigdala - cea din creier - si de acolo pot sau nu sa fie procesate prin intermediul cortexului frontal.

Capacitatea noastra de a regla emotiile la nivelul etajelor superioare ale creierului este o abilitate care se construieste incepand din copilarie. Despre asta am vorbit mai pe larg in articolul anterior.

Capacitatea noastra de a regla emotiile se poate de asemenea imbunatati pe parcursul intregii vieti. Prin invatare empatica in relatiile noastre semnificative. Prin terapie. Cu ajutorul neuronilor oglinda. Meditand.

Pe de alta parte, evolutia a avut grija de noi, si atunci cand de exemplu situatia e de pericol iminent, gandirea constienta nu prea mai are nimic de spus si corpul reactioneaza instantaneu pe baza celor inregistrate la nivelul amigdalei.

Adica nu: aha, observ ca e un sarpe. Oare a scapat de la zoo si e imblanzit? Poate il confund totusi cu altceva. Sa ma dau la o parte? Tipul asta de rationament e rezervat pentru situatiile mult mai relaxate, ca de exemplu atunci cand te intalnesti cu cea care era cea mai buna prietena a ta inainte sa devina cea mai buna prietena a prietenului tau. Varianta care asigura supravietuirea ar fi asa: zbang cu bata pe sarpe. Iar apoi investighezi daca era sau nu intr-adevar un sarpe. Pentru cei mai putin curajosi/intelepti, fuga in directia opusa poate fi alegerea optima. Acum cred ca e mai clar cum se intampla cu crimele pasionale.

In cazurile in care traim evenimente foarte puternice, traumatizante, emotiile inunda pur si simplu creierul si nu mai exista sansa unei reglari constiente. Acest fapt poate afecta profund modul in care reactionam in situatiile de pericol si poate deregla mecanismul implicit de detectare a pericolului. Este ceea ce se intampla cu soldatii care se intorc din lupta si evalueaza orice sunet din casa ca indicator de pericol de mortal.

Insa exista multi dintre noi care sunt maestri in a controla ceea ce simt, in sensul de a nu lasa sa de vada  pe fata lor ceea ce simt, atat de mult incat si ei sunt convinsi ca nu simt ceea ce simt. Atunci cand frica este in sine o emotie care ameninta supravietuirea sau care este interpretata ca fiind de netolerat, invatam ca aparent sa nu mai simtim frica. Nu mai putem sa o vedem sau sa o numim si alegem un sentiment mai confortabil – spre exemplu furia- care ne permite sa ramanem/sa ne simtim puternici.
Costul acestui tip de control poate fi insa foarte mare. Se transpune in lipsa de contact cu sinele autentic. In negarea a ceea ce se intampla cu adevarat in corp. In rigiditate, retragere si evitare.

Cum arata pana la urma un control sanatos al emotiilor?

Primul pas in controlul emotiilor este in mod paradoxal, acceptarea lor. Observarea modului in care ele se intampla si care sunt factorii care le declanseaza. Identificarea lor corecta. A-mi permite sa simt ceea ce simt, fara frica, vinovatie sau rusine, este primul pas in luarea in proprietate a emotiilor. 

A fi in contact cu corpul si a-i permite sa se exprime. A recunoaste umilinta din inima mea sub stratul de furie provocat de jignirea care mi-a fost aruncata in fata. A sta cu umilinta aceea si a-i arata compasiune si intelegere pana corpul pare sa se relaxeze si sa se elibereze de rusine. A intelege ca umilinta cea veche a copilului din mine are nevoie de multa iubire si intelegere ca sa nu mai apara iar si iar in fiecare umilinta reala sau perceputa din viata mea de adult.

In fapt, nu putem impiedica o anumita emotie sa se formeze sau nu in corpul nostru. Dar putem invata sa ne uitam la ea si sa o separam de reactia noastra comportamentala imediata. Incet incet putem trece peste reactia automata, acolo unde  nu (mai) este adaptativa, permitandu-ne o evaluare a situatiei inainte de a actiona,  ceea ce are beneficiul de a facilita modelarea unei reactii mai adecvate la context.

Vorbind despre emotii si diversele intamplari care ne-au marcat de-a lungul vietii, putem ajunge sa domolim reactiile invatate in trecut si care in prezent se dovedesc neadaptative, sau chiar sa le facem sa dispara. Putem sa nu mai simtim teroare atunci cand trebuie sa vorbim in public sau sa nu ne mai fie jena sa intrebam unde e strada Biruintei.

Tehnicile de conectare cu prezentul de tip mindefulness, meditatia, exercitiile fizice dupa modelul yoga sau pilates, pot fi de mare ajutor in intelegerea modului de functionare a corpului si in mentinerea unui contact sanatos cu el, iar impreuna cu un demers terapeutic continator, pot schimba modul in care ne raportam si reactionam in ceea ce priveste emotiile.

Pentru a ne imprieteni mai bine cu corpul nostru, a-i acorda atentia de care are nevoie si a ne bucura de el, puteti incerca aceasta meditatieBody Scan

Inchei cu cuvintele frumoase din introducerea cartii scrise de Isabelle Filliozat:

Emotia este in inima individului, este expresia Vietii din el. A sti sa o asculti, sa o respecti, inseamna sa-l asculti si sa-l respecti pe cel care o traieste. […] emotia are un sens, o intentie. Ea este menita sa vindece. Descarcarile emotionale sunt un mijloc de a ne elibera de consecintele experientelor dureroase. […] reprimarea emotiilor este daunatoare

Surse
8 Mituri despre emotii
Paul Ekman, “Emotii date pe fata”, Editura Trei
Isabelle Filliozat, “Emotiile si trairile copiilor”, Editura Cosmos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu